O čem se tu píše?
- Proč hledat alternativy k běžnému cukru? (Dopady cukru na zdraví a jeho nadměrná konzumace)
- Jaké existují druhy náhradních sladidel? (Přírodní a umělá sladidla)
- Co je to stévie a xylitol?
- Jak sladit chytře a bez kompromisů?
Zdroje článku
- Český statistický úřad. (2024, 11 29). Spotřeba potravin. https://csu.gov.cz/spotreba-potravin?pocet=10&start=0&podskupiny=276&razeni=-datumVydani
- ČÍŽ, Karel. Alternativní sladidla. Listy cukrovarnické a řepařské, 2008, 124.9–10.
- ČOPÍKOVÁ, Jana et al. Náhradní sladidla. Chemické listy, 2013, 107.11: 867–874.
- Národní zdravotnický informační portál. (2022, 10 31). Glykemický index a glykemická nálož. https://www.nzip.cz/clanek/1417-glykemicky-index-a-glykemicka-naloz
- RAČICKÁ, Eva. Náhradní sladidla, jejich místo v současné diabetologii. Interní medicína pro praxi, 2012, 14.8–9: 331–335.
- WILSON, Lawrence. "Brain fog." The Center for Development. Retrieved on October 9 (2008): 2009.
- Xylitol. Bezpečnost potravin. Ministerstvo zemědělství. https://bezpecnostpotravin.cz/termin/xylitol/
- ŽVÁTOROVÁ, Kristýna. Umělá sladidla v potravinách. 2017. PhD Thesis. Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta.
Věděli jste, že běžný Čech spotřebuje více než 36 kg cukru ročně? Kdybychom to přepočítali na kostky, tak to představuje přes 72 000 kostek cukru. Není se čemu divit – běžný cukr je všudypřítomný, a proto je těžší se mu vyhýbat, než se mu poddat. Nenabízí žádné velké zdravotní benefity. Jsou to prázdné kalorie, které při s sebou při nadměrné konzumaci nesou různá rizika, jako je snížená schopnost koncentrace, výkyvy nálady a energie nebo riziko deprese a úzkosti.
Pokud to chceme při tréninku někam dotáhnout a nebo se prostě jen cítit vitálnější a zdravější, je na čase se zamyslet, co vlastně jíme. Téměř každý, kdo někdy držel dietu, ví, že dlouhodobě odolat chuti na sladké může být oříšek. Honí vás mlsná? Sáhněte po alternativě, která dobře chutná a nenaruší vaše fitness cíle.
Zajímá vás které přírodní sladidlo má bylinnou chuť a které má podobné vlastnosti jako cukr? V dalších řádcích se jim podíváme na zub.
Jak sladit jinak
Alternativní sladidla nabízejí způsob, jak si osladit život a přitom se vyhnout vysoké kalorické zátěži. Výrobci reagují na zvyšující se poptávku po tomuto typu sladidel a výsledkem je nepřeberné množství náhražek cukru. Je však důležité zvolit ty alternativy, které nám budou nejvíce sedět. Náhradní sladidla se stávají stále častěji součástí vyváženého jídelníčku, protože je možné si vybrat variantu podle svých individuálních potřeb. Je možné volit podle původu daného sladidla a způsobu zpracování, sladivosti oproti běžnému cukru nebo podle účelu, ke kterému chceme náhradu použít.
Běžný cukr, chemický zvaný sacharóza, vyráběný z cukrové řepy známe asi všichni. V malém množství s ním není žádný problém, ale jeho nadměrná konzumace se často spojuje s různými zdravotními riziky, jako je obezita, cukrovka nebo zubní kaz. Bohužel je opravdu snadné přesáhnout doporučenou denní dávku, která činí maximálně 10 % z celkového kalorického příjmu. Prudké kolísání hladiny cukru může také negativně ovlivnit psychické zdraví a způsobit tzv. brain fog.
Přírodní, nebo umělá?
Existují dvě hlavní skupiny alternativních sladidel, kterými jsou přírodní a umělá sladidla. Rozdělení je dáno jejich původem – přírodní pocházejí z přírodních zdrojů, umělá jsou vyrobena průmyslově. Pojďme si je blíže představit!
Mýty o umělých sladidlech
Umělá sladidla představují v myslích široké veřejnosti i vědců poměrně rozporuplnou skupinu alternativních sladidel. Nejspíš jste o nich už slyšeli – mezi nejznámější patří aspartam, sukralóza a sacharin. Tyto náhražky bývají spojovány s různými riziky, které ale nejsou prokazatelné. Možná jste se potkali s názory, že co je chemické, je i škodlivé, nebo že třeba alternativní sladidla poškozují střevní mikrobiom.
Přestože se kolem umělých sladidel šíří různé obavy, vědecké studie a přísné testování prokázaly jejich bezpečnost. Renomované instituce, jako Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a americká FDA, je schválily k běžné konzumaci. Stejně jako u všech potravin však platí zásadní pravidlo – důležité je množství.
Co se týče jejich využití, často je najdeme v dietních nápojích, sladkostech, žvýkačkách či nízkokalorických produktech. Díky své stabilitě mohou prodlužovat trvanlivost potravin.
Přírodní forma slazení
Jestli patříte mezi zastánce přírodních produktů, tak pro vás je tu kategorie přírodních alternativních sladidel. Jedno z nejznámějších přírodních sladidel je med. Ten je známý svými protizánětlivými a antioxidačními účinky a oproti běžnému cukru zvyšuje hladinu cukru v krvi o něco pomaleji, má tedy nižší glykemický index. Stále ale obsahuje značné množství jednoduchých cukrů. Stejně tak jsou na tom sirupy – javorový, datlový nebo třeba agávový. Oproti tomu existuje například čekankový sirup – téměř bez kalorií, s vysokým podílem vlákniny. Právě ta ale může být pro některé citlivější jedince problematická a způsobit trávicí potíže.
Pojďme si přiblížit sladidla steviol-glykosidy z rostliny stévie a xylitol. Právě tyhle alternativy primárně využíváme v našich Passion výrobcích. Zajímá vás proč?
Steviol-glykosidy: sladká chuť z listů stévie
Steviol-glykosidy jsou sladké látky získávané z listů rostliny stévie sladké (Stevia rebaudiana), která pochází z Jižní Ameriky. Tyto látky jsou až 300krát sladší než běžný cukr, ale jejich kalorický obsah je zanedbatelný. Proto jsou vhodné nejen pro diabetiky, ale také pro ty, kteří chtějí omezit příjem kalorií. Jejich sladká chuť zůstává zachována i při pečení, což z nich činí skvělou alternativu cukru. Například do těsta na lívance nebo palačinky můžete místo několika lžic cukru přidat jen pár kapek steviol-glykosidů.
Steviol-glykosidy můžete použít i k oslazení teplých nápojů, jako je čaj nebo káva. Další z benefitů je i fakt, že na rozdíl od cukru nepřispívá riziku vzniku zubního kazu.
Sladidlo je dostupné v různých formách – ve vybraných obchodech ho pořídíte ve formě kapek, v prášku nebo v tabletách. Produkty které obsahují výtažek ze stévie, navíc obsahují i některé z přínosných vitamínů a minerálů, jako je vápník, železo a vitamín C.
Stévie má specifickou chuť, která má jemný bylinný nádech a ve větším množstvím může být nahořklá, je tedy otázkou preference, jestli vám padne do noty, ale minimálně jako zpestření jídelníčku stojí za vyzkoušení.
Xylitol: březový cukr
Xylitol, často označovaný jako březový cukr, je tzv. alkoholický cukr přírodního původu, který se získává z kůry břízy, ovoce (ze švestek, malin) nebo kukuřice. Jeho sladivost je srovnatelná s běžným cukrem, ale obsahuje o 40 % méně kalorií a má nižší glykemický index. Je oblíbený nejen k přímému slazení čaje nebo kávy, ale také jako přísada při pečení, protože má v tomto ohledu podobné vlastnosti jako běžný cukr. Skvělou volbou do sušenek, muffinů nebo koláčů – stačí vyměnit klasický cukr v poměru 1:1.
Xylitol se často vyskytuje ve žvýkačkách, zubních pastách a bonbonech. Jeho nadměrná konzumace však může způsobovat projímavé účinky. A pokud máte doma psa, tak si dávejte pozor na důkladné uschování sladidla – xylitol je pro pejsky toxická látka. 🐶
Sladký život bez cukru
Jak už jsme zmínili, běžný cukr je všude. Najdeme ho nejen ve sladkostech, ale i v pečivu, omáčkách nebo dochucovadlech. Nadměrná konzumace přináší řadu negativ, od výkyvů energie až po dlouhodobé nepříznivé dopady na zdraví. Není tedy divu, že stále více lidí hledá způsoby, jak cukr omezit, aniž by se museli vzdát sladké chuti.
S tím tedy roste zájem o alternativní slazení. Třeba steviol-glykosidy a xylitol, které jsme tu představili a které využíváme v produktech řady Passion Low Sugar, nabízejí sladkou chuť bez zbytečných kalorií a s nižším glykemickým indexem oproti běžnému cukru. Sladidlo ze stévie nabízí navíc jemný bylinný nádech a xylitol má podobné vlastnosti jako cukr.
Co si z toho vzít?
Základním pravidlem při výběru ideálního sladidla je najít si to, co vám zkrátka nejvíce vyhovuje chutí, původem či strukturou. Sladit chytře neznamená si něco odpírat, ale dělat vědomé volby, které zapadají do vašeho životního stylu. Ať už preferujete jakoukoli alternativu, sladká chuť může zůstat součástí vašeho jídelníčku – jen v promyšlenější podobě.

Taťána Smugalová
Jsem studentka Univerzity Karlovy, mimo psaní také produkční multižánrové akce. Zajímám se o výživu a pohyb.
Kam dál?

